Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Dilemma’s en uitdagingen bij SDI-classificatie

Bij het in kaart brengen van de bijdrage van de beleggingen aan de SDG’s lopen we tegen een aantal dilemma’s en uitdagingen aan. De grootste uitdaging is het gebrek aan data. Veel bedrijven rapporteren nog niet over hoe zij bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Bovendien gebeurt dit vaak volgens uiteenlopende standaarden. Ook rapporteren nog maar weinig bedrijven over de omzetpercentages van hun duurzame producten en diensten. Deze omzetpercentages helpen ons om te bepalen welk deel van de belegging in het bedrijf we als SDI kunnen tellen.

Zelf proberen wij natuurlijk ook zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Hiervoor maken we onder andere gebruik van kunstmatige intelligentie om bedrijven te vinden die bijdragen aan de SDG’s. Dit doen wij via het initiatief SDI Asset Owner Platform, dat onze uitvoeringsorganisatie PGGM samen met partners heeft opgezet. Met dit platform hopen wij niet alleen gerichter te kunnen beleggen in de SDG’s, maar ook bij te dragen aan het verder standaardiseren van hoe beleggers en bedrijven over duurzaamheid rapporteren.

Wat weegt het zwaarst?

Een andere grote uitdaging is het afzetten van positieve tegen negatieve bijdragen: een bedrijf kan via zijn producten en diensten bijdragen aan een bepaalde SDG, maar tegelijk juist afbreuk doen aan een andere SDG. Zo draagt kunstmest bij aan voedselzekerheid (SDG 2), omdat kunstmest zorgt voor een efficiëntere voedselproductie. Tegelijk veroorzaken de productie en het gebruik van kunstmest veel CO2-uitstoot en vormen dus een negatieve bijdrage aan het klimaat (SDG 7). Wat weegt het zwaarst? Op dergelijke onderwerpen willen wij onze methodologie blijven verbeteren.

Voor beleggers is het vaak lastig om de context waarin een bedrijf opereert, de keten en de eindgebruiker te kennen. Bij de SDI-classificatie hebben we wel rekening gehouden met ernstige controverses, maar deze stellen niet alle misstanden aan de kaak.

Een andere uitdaging is dat de wereld van duurzame oplossingen zich enorm snel ontwikkelt. Door innovatie en regelgeving kunnen producten en diensten die we gisteren nog als duurzaam beschouwden, vandaag alweer vervangen zijn door een beter alternatief. Of producten die we vandaag nog niet kennen, morgen op de markt komen als duurzame oplossing. Als belegger proberen we hier zo goed als mogelijk op in te spelen.